Alles wat u moet weten over een heftruck certificaat

Heftrucks zijn voor veel bedrijven een onmisbaar deel van hun interne transport. Door het grote gebruik van heftrucks gebeuren er jaarlijks ook veel ongelukken tijdens het gebruik van dit interne transportmiddel. Deze ongelukken hebben vaak grote gevolgen voor de systematiek van een bedrijf en de veiligheid van de medewerkers. Om de kans op materiële schade en verzuim van personeel te voorkomen, is het wijs om uw heftrucks enkel te laten besturen door vakkundige medewerkers. Maar hebben deze medewerkers een certificaat nodig? Of kan je ook vakkundig zijn zonder certificaat?

Is een certificaat verplicht voor heftrucks?

Om een heftruck te mogen besturen heb je in principe geen certificaat nodig. De Arbowet geeft echter wel aan dat een werkgever bij een ongeval aan de arbeidsinspectie en verzekeraar moet kunnen aantonen dat de bestuurder vakkundig genoeg was. Een heftruck certificaat is een bewijs van deze vakkundigheid. Maar is iemand met een certificaat wel vakkundig? Wat als het certificaat behaald is op een lichte heftruck en de werknemer rijdt nu op een zware heftruck? Dit soort situaties zorgen voor veel vragen rondom het heftruck certificaat.

Verschillende soorten certificaten

We hadden het al kort over de verschillen in heftrucks, betekent dit dan ook dat er verschillen zijn in certificaten? Het antwoord hierop is vrij ingewikkeld. Een heftruck certificaat en reachheftruck certificaat zijn beslist niet hetzelfde, maar worden vaak wel als gelijkwaardig gezien. Hoewel beide heftrucks veel overeenkomsten hebben, biedt een heftruck certificaat geen bewijs voor het kundig kunnen gebruiken van een reachheftruck. En een reachheftruck certificaat biedt ook enkel een bewijs voor kundig gebruik voor een reachheftruck. Mocht u beide voertuigen gebruiken, dan kunt u het best kiezen voor een hef- en reachtruck certificaat. Door de verschillende soorten opleidingen ontstaat er verwarring rondom de mogelijke verschillende soorten certificaten. De opleidingen kunnen differentiëren maar het certificaat blijft hetzelfde.

Certificaten beschermen tegen bedrijfsrisico’s

Er vinden ieder jaar dus meerdere ongelukken plaats bij het intern transport. Bij ongevallen in het intern transport is de kans op schade bij stellingen of goederen erg groot, en werknemers kunnen door een ongeval mogelijk arbeidsongeschikt raken. Beide gevallen brengen forse kosten met zich mee. Om uzelf hiertegen te beschermen is het misschien een goed idee om enkel werknemers met een certificaat bevoegdheid te geven om interne transportmiddelen te besturen. Dit verkleint de kans op ongelukken en dus ook op vervelende gevolgen.

Heli Heftruck helpt u veiliger te rijden met een heftruck

Hoe lang is het certificaat geldig?

Een heftruck certificaat is vijf jaar lang geldig. Na deze vijf jaar moet het certificaat verlengd worden. Als dit niet gedaan wordt, kan deze niet ook niet ingediend worden als bewijsmateriaal bij een ongeval. Gelukkig is het erg makkelijk om een herhalingscursus te volgen waardoor het certificaat verlengd wordt. In de praktijk vinden werknemers het ook vaak fijn om in die vijf jaar even kort te herhalen. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van interne trainingen om uw werknemersvaardigheid te blijven trainen.

Hoe duur is een heftruck certificaat?

De kosten van een certificaat variëren op basis van de verschillende opleidingen. Zo zijn herhalingscursussen of verkorte trajecten goedkoper dan een basiscursus. Ook is het behalen van een heftruck certificaat goedkoper dan het behalen van een hef- en reachtruck certificaat. Verder is het aantal mensen dat op cursus gestuurd wordt natuurlijk ook van invloed op de kosten. Wij geven u graag iets belangrijks mee, kies voor kwaliteit!

Veilig werken met een elektrische heftruck

Zorgen dat uw bestuurders de juiste vaardigheden hebben, is belangrijk voor de veiligheid, maar de kwaliteit van de interne transportmiddelen heeft ook grote invloed op de veiligheid. Zo hebben de elektrische heftrucks van Heli enkele opties om het risico te verkleinen:

  • Duidelijke signalering met geluid en licht
  • Controle systemen: de heftruck wordt enkel na invoer van een wachtwoord of scannen van een pas geactiveerd.
  • Extra brede masten en spiegels: voor optimaal zicht vanuit de cabine.
  • Slimme software: deze software zorgt ervoor dat de heftruck automatisch op de handrem gaat wanneer de bestuurder uit de stoel is.
  • Een automatisch afremsysteem: hierop kan ingesteld worden met welke maximum snelheid de heftruck door een bocht kan.

Heli Heftruck zorgt voor veiligheid!

Bij Heli Heftruck kunt u terecht voor nieuwe interne transportmiddelen. Onze heftrucks zijn door de vele slimme oplossing erg veilig en verkleinen de kans op interne ongevallen. Wilt u meer weten? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen!