Welke batterijspanning heeft uw elektrische heftruck nodig?

batterijspanning elektrische heftruck

Heftrucks met elektrische aandrijving zijn de laatste jaren sterk in opkomst. Vooral in magazijnen. De elektrische heftruck is schoner, stiller en onderhoudsvriendelijker dan een heftruck met een verbrandingsmotor. Uiteraard kleeft er ook een nadeel aan: u moet de accu regelmatig opladen. Bij een 8-urige werkdag is dat geen probleem. Na werktijd laadt u de heftruck eenvoudig op aan het laadstation.  Elektrische heftrucks zijn leverbaar met diverse batterijspanningen. Nieuwsgierig welk voltage uw krachtpatser nodig heeft? In dit blog leggen we de diverse batterijspanningen van een elektrische heftruck onder het spreekwoordelijke vergrootglas.

Opbouw en werking accu

Waarom worden elektrische heftrucks geleverd in verschillende batterijspanningen? Om een goed onderbouwd antwoord te geven op deze vraag, is het eerst belangrijk om te weten hoe een batterij of accu is opgebouwd en hoe de werking is. In dit blogartikel spreek ik vanaf nu consequent over accu. Een accu bestaat uit in serie gerangschikte, losse cellen die stuk voor stuk een spanning hebben van 2 Volt. Wilt u weten wat de spanning van een accu is? Vermenigvuldig dan het aantal cellen met 2. Zo heeft een accu met 24 cellen een voltage van 48V.

Stroomsterkte accu

In een cel zitten positieve én negatieve platen: grote of meerdere naast elkaar. De oppervlakte van deze platen is bepalend voor de stroomsterkte (Ampère).  Bij een gewone ‘natte lood-zwavelzuur batterij zitten deze platen in verdund zwavelzuur met een soortelijke massa van ca 1,28 g/cm3. Bij het vragen om stroom – bijvoorbeeld als de truck gaat rijden – trekt het zuur in de loodplaten. Door een chemische reactie ontstaat er vervolgens elektriciteit. Hoe groter de oppervlakte van de platen, hoe meer stroom de accu levert. De batterij is leeg als de soortelijke massa van het zwavelzuur plusminus 1,28 g/cm3 1,13 g/cm3. In dit geval is er te veel zuur in de platen getrokken.

Vermogen of wattage berekenen

Terug naar de natuurkundeles op de middelbare school. Kent u de formule nog om het vermogen of wattage te berekenen. Ik fris uw geheugen graag even op. De formule luidt als volgt: V(olt) x A(mpere)= W(att). Met andere woorden: spanning x stroomsterkte = vermogen. Als u deze formule gebruikt om het wattage te berekenen van een 24Volt accu met 800Ah of een 48Volts accu met 400Ah. Beide accu’s leveren hetzelfde vermogen: 19,2 KW (kilowatt). Deze cijfers zeggen niet alles. Veel belangrijker is het vermogen dat de elektromotoren van de heftruck afnemen. Het voltage van de accu moet hierop aansluiten.

Praktijkvoorbeeld

Sommige mensen beweren dat een accu van 80V beter is dan een accu van 48V. Dat hoeft in de praktijk niet zo te zijn. Elektrische heftrucks hebben tegenwoordig een hoge acceleratie en topsnelheid. Als een heftruck van 2,5t dag in, dag uit pallets heft van 2,0 tot 2,5t, dan is er een motor nodig met een hoog vermogen. Bij een hoger vermogen gaan er veel ampères door de controller, kabels en de elektromotoren. De consequentie: een grote weerstand en dus warmteontwikkeling. Om de temperatuur in bedwang te houden, levert een hoger voltage minder ampères op. In dit geval is een elektrische heftruck met een accu van 80 Volt aan te raden. Legt u de maximale snelheid aan banden en wordt er slechts incidenteel een last van 2,0 tot 2,5t verplaatst? Dan is een accu van 48 Volt een goede keuze. Bedenk verder dat een accu met een hoger voltage duurder in de aanschaf is. Een accu van 80V is immers uitgerust met 40 cellen en 39 cel-verbinders, een accu van 48V bevat slechts 24 cellen en 23 cel-verbinders.

Batterijspanning en toepassingen

Diverse bedrijfstoepassingen vragen om accu’s met verschillende voltages. Onderstaand overzicht geeft hiervan een impressie:

  • Accu van 24 volt: magazijntrucks (pallettrucks en stapelaars), plus de kleine 3-wiel heftrucks
  • Accu van 48 volt: heftrucks van 1.6t tot en met 2.5t en reachtrucks
  • Accu van 80 volt: heftrucks van 2,5t tot en met 7,0 t
  • Accu van 96 volt: zware elektrotrucks (120 volt bij zeer grote heftrucks)

Vroeger importeerden we nog heftrucks met accu’s van 12, 36 en 72 volt uit Engeland en America. Tegenwoordig rijden die nauwelijks meer rond in Europa.

Meer informatie over batterijspanning?

Over de voor- en nadelen van een elektrische heftruck heb ik al eerder geschreven. Heeft u keuze uit accu’s met diverse voltages? Laat u dan goed voorlichten. De experts van Heli Heftrucks staan u graag met raad en daad terzijde. Neem contact op met uw plaatselijke Heli-dealer of vul het contactformulier in om een afspraak te maken?

Als productmanager bij Heli Heftrucks Nederland BV deelt Don Vernooy graag zijn kennis over interne transportmiddelen. In zijn blogs licht hij wetenswaardigheden toe en geeft hij handige tips. Hij streeft ernaar om complexe onderwerpen in eenvoudige, begrijpelijke taal toegankelijk te maken.