Kiest u bij stapelaars voor lengte of voor breedte?

Stapelaars voor verticaal transport

Bedrijven steken veel tijd en energie in een vlekkeloos verloop van bedrijfsprocessen in een magazijn of warehouse. Laden en lossen, transporteren of opslaan van goederen vraagt om de juiste keuze in interne transportmiddelen. In een tweeluik over warehouse trucks of magazijntrucks zet ik de kenmerken van stapelaars – specialisten in verticaal transport – op een rij. In het eerste blog in deze reeks stond de elektrische handpallettruck centraal.

Steunpoten met wielen

De stapelaar is de eenvoudigste truck om een pallet verticaal te verplaatsen. De stapelaar werkt niet met een contragewicht, maar is uitgerust met steunpoten met wielen. Die zitten onder de vorken en zorgen ervoor dat de truck overeind blijft. De stapelaar vindt hierdoor gemakkelijk zijn draai in kleine gangpaden.

Nadeel stapelaar

Aan het gebruik in magazijnen of warehouses kleeft ook een nadeel. Het is niet mogelijk om alle soorten pallets op te pakken en te verplaatsen. Het is cruciaal dat de pallet aan de onderzijde open is. Stel dat je met een stapelaar een pallet met zogenoemde onderplanken probeert op te heffen. In dat geval blijven de steunpoten op de onderplanken staan en trekt de stapelaar de pallet uit elkaar.

Problemen omzeilen

De standaard stapelaar heeft dus een beperkt inzetbaarheid. Wilt u werken met een stapelaar, dan kiest u automatisch voor Europallets. Bij dit type pallets lopen de onderplanken in de lengte. Om dit probleem te omzeilen, leiden er 2 verschillende wegen naar Rome.  U kunt zowel kiezen voor de breedspoor-stapelaar als de contragewicht-stapelaar. Aan beide oplossingen kleven echter ook weer nadelen.

Breedspoor- en contragewicht-stapelaar

De breedspoor-stapelaar is de eerste truck waarmee u het probleem met de onderplanken kunt omzeilen. Bij deze stapelaar zijn de steunpoten links en rechts van op te heffen pallets bevestigd, in plaats van onder de vorken. Nadeel van deze constructie is de breedte van de truck. Die is zo groot dat het niet lukt om de pallets strak naast elkaar op de grond te plaatsen. U kunt ook kiezen voor de contragewicht-stapelaar: een loop-heftruck die u met een dissel bedient. Het contragewicht heeft een negatieve invloed op de lengte van de truck. Qua lengte neemt de contragewicht-stapelaar in de gangpaden zelfs meer ruimte in dan een gewone heftruck.

Meer weten of afspraak maken?

Wilt u meer tekst en uitleg over de diverse stapelaars die Heli Heftrucks in het assortiment heeft? Of bent u nieuwsgierig welke heftruck het beste aansluit bij uw logistieke vraagstuk in het magazijn warehouse? De experts van Heli Heftrucks staan u graag met raad en daad terzijde. Neem contact op met uw plaatselijke Heli-dealer of vul het contactformulier in om een afspraak te maken?

Als productmanager bij Heli Heftrucks Nederland BV deelt Don Vernooy graag zijn kennis over interne transportmiddelen. In zijn blogs licht hij wetenswaardigheden toe en geeft hij handige tips. Hij streeft ernaar om complexe onderwerpen in eenvoudige, begrijpelijke taal toegankelijk te maken.