Is een certificaat verplicht om te mogen rijden met een elektrische palletwagen?

Een elektrische palletwagen vindt u in bijna elk magazijn of bedrijfshal wel terug. Het is een van de meest gebruikte interne transportmiddelen. Ze zijn relatief gemakkelijk in gebruik en worden daardoor door veel medewerkers vaak even snel gebruikt. Daar schuilt ook meteen het gevaar voor ongelukken. De verleiding is groot om even snel een elektrische palletwagen erbij te pakken, ook als men niet goed weet hoe hier precies mee om te gaan. De meeste ongelukken op de werkvloer gebeuren dan ook met een elektrische palletwagen.

Het certificaat voor rijden met EPT

Om ongevallen te voorkomen en het werken met intern transportmateriaal veiliger te maken, zijn er bepaalde certificaten die gehaald kunnen worden. Met zo’n certificaat toont een medewerker aan dat hij of zij op de hoogte is van het gebruik van de palletwagen en wat aandachtspunten zijn om ongevallen te voorkomen. Regelmatig horen we terug dat het niet helemaal duidelijk is of zo’n certificaat verplicht is voor alle medewerkers die de elektrische palletwagen bedienen.

Het vervelende antwoord is dan ook dat dit een beetje een grijs gebied is. Strikt genomen is een certificaat niet verplicht om een elektrische palletwagen te mogen gebruiken en besturen. Echter worden werkgevers vanuit de Arbowet wel verplicht om alle medewerkers te voorzien van de juiste instructies en vaardigheden voordat zij een palletwagen mogen besturen. Dit geldt voor alle typen palletwagen, ook bij bijvoorbeeld een mini palletwagen.

  • certificaat verplicht bij elektrische palletwagen?

Problemen bij een ongeluk voorkomen

Mocht er onverhoopt een ongeluk plaatsvinden, moet er kunnen worden aangetoond dat de medewerker wel voldeed aan deze eigen qua vaardigheden en deskundigheid. Daarom raden wij werkgevers altijd aan om het personeel toch het certificaat te verplichten. Zo voorkom je onverwachte problemen.

Een EPT-certificaat is niet hetzelfde als een heftruck of reachtruck

Vaak denkt men dat het certificaat hetzelfde is als die voor een heftruck of reachtruck. De gedachte is dan dat het werken met een heftruck of reachtruck het meest gecompliceerd is, waardoor het werken met een palletwagen automatisch ook gecertificeerd is. Dit is niet het geval. Voor een elektrische palletwagen is een apart certificaat vereist, omdat het wezenlijk een ander voertuig is.

Veilig werken met een elektrische pallettruck

Ervoor zorgen dat alle medewerkers de juiste vaardigheden en expertise hebben om veilig te werken met een elektrische palletwagen is cruciaal, maar daarnaast zijn er nog andere aandachtspunten. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De staat van de palletwagen controleren: controleer voor ieder gebruik of de batterij juist geladen is en of er geen gebreken of schades zijn (scheve vorken, beschadigde wielen, deuken, rommel tussen de wielen, etc.)
  • Houd altijd een veilige afstand tot een vrachtwagen: elektrische palletwagens worden vaak in en rondom vrachtwagens gebruikt om te laden of lossen. Let op de draaicirkel ten opzichte van de vrachtwagen en vervoer de palletwagen hierin altijd in de laadbak. Maak daarnaast nooit de draai op de laadklep, maar in de vrachtwagen zelf.
  • Loop bij voorkeur naast in plaats van achter de truck om uw voeten te beschermen
  • Vermijd putten en kuilen

Elektrische palletwagens van Heli

In ons assortiment hebben we elektrische palletwagen in meerijduitvoering en meeloopuitvoering. Wij vertellen u graag meer over deze uitvoeringen, de verschillen in vork lengte, capaciteit en draaicirkel en wat daarbij aan te raden certificaten zijn. U kunt een Heli palletwagen kopen, leasen of huren. Neem contact met ons op voor meer informatie!