Een heftruck kopen of huren?

Heeft u een (extra) heftruck of ander intern transportmaterieel nodig, zoals een palletwagen of stapelaar? Dan zijn er vaak een aantal opties: een heftruck kopen, huren of wellicht wel leasen. U vraagt zich vast af wat voor u de beste en voordeligste optie is. Het lijkt soms een kwestie van prijzen vergelijken en op basis daarvan een keuze maken. Toch heeft de keuze meer impact dan gedacht. U dient bijvoorbeeld ook na te denken over de toekomstige waarde van de truck en de totale bedrijfskosten tijdens de levensduur. Daarom is het belangrijk om een weloverwogen keuze te maken. In dit blog lichten we de verschillende opties verder toe en geven we een aantal aandachtspunten voor u rondom het huren of kopen van een heftruck.

Heftruck kopen

Jarenlang was het gebruikelijk om heftrucks of ander bedrijfsmaterieel uitsluitend in eigendom te hebben. Gelukkig zien we hier een verandering in plaats vinden. In veel gevallen is het namelijk efficiënter om andere mogelijkheden te ontdekken, zowel voor de liquiditeit van het bedrijf als voor de mogelijkheden vanuit een dealer. Natuurlijk zijn er nog steeds veel bedrijven die voor een heftruck kopen kiezen. In sommige gevallen is dit ook de beste optie. Een heftruck kopen raden wij aan bij bedrijven die er zeker van zijn de heftruck vaak en voor lange tijd nodig te hebben. Het investeren in nieuw materieel is een goede manier om beschikbaar kapitaal te besteden. Bovendien zijn er een aantal regelingen waar u voor in aanmerking kunt komen, zoals milieu- of investeringsaftrekregelingen. Mocht de heftruck na een aantal jaar vervangen moeten worden door een andere, grotere en nieuwere? Dan is uw heftruck nog steeds geld waard wat voor u is.

Wij adviseren dan ook altijd om eerst goed na te denken over de toepassing van de heftruck. Bent u er zeker van dat u deze voor langere tijd, structureel nodig hebt. En heeft u de beschikbare middelen om deze op dit moment aan te schaffen? Dan is kopen een goede optie. Bespreek uw wensen altijd met een specialist. Zij kijken namelijk ook naar de huidige waarde van de heftruck en de geschatte waarde over een aantal jaar. Zo weet u zeker dat u en goede koop doet die de waarde kan blijven behouden.

  • Heli Heftruck helpt u veiliger te rijden met een heftruck

Heftruck huren

Heeft u op dit moment niet de middelen om een heftruck te kopen? Voorziet u in de nabije toekomst andere investeringen die noodzakelijk zijn voor de continuïteit van uw bedrijf? Of heeft u een nieuwe heftruck alleen nodig tijdens bepaalde seizoenspieken of ter vervanging van een stilstaande heftruck? Dan raden we eigenlijk altijd aan om een heftruck te huren. Zo bent u verzekerd van een werkende, goedgekeurde heftruck. Heeft u deze na een tijdje niet meer nodig? Dan levert u hem zo weer in. Bovendien geldt voor de gehele huurperiode dat de verhuurder verantwoordelijk is voor service, onderhoud en reparatie. U bent dus helemaal ontzorgt.

Niet alleen voor tijdelijke inzet is heftruck verhuur een slimme optie. Denk bijvoorbeeld ook aan heftruck verhuur als u een ander merk trucks wilt uit proberen. Misschien wilt u in de nabije toekomst een (aantal) truck(s) vervangen en bent u benieuwd naar de effectiviteit van een ander merk, dealer of leverancier. Het is natuurlijk een grote, onzekere investering om deze gelijk allemaal aan te schaffen. U kunt daarom ook een paar maanden van te voren een heftruck van dat bepaalde merk huren. Zo kunt u testen hoe dit in de dagelijkse praktijk bevalt en of u daadwerkelijk dit merk wilt gaan aanschaffen. Zo voorkomt u een miskoop.

Na het aflopen van een huurperiode heeft u vaak drie opties:

  • U levert de heftruck weer in
  • U sluit een nieuw contract af en blijft de heftruck langer huren
  • U kunt de heftruck overkopen voor de huidige marktwaarde

Heftruck leasen

Naast heftruck verkoop en heftruck verhuur bestaat er bij veel dealers en leveranciers de mogelijkheid om uw heftruck te leasen. Dit is een goede optie als u al een tijd een heftruck huurt, maar deze toch liever in eigen bezit wilt hebben. Hoge investeringskosten komen namelijk niet op elk moment goed uit. Door een heftruck te leasen betaal je maandelijks een vast bedrag. Hierdoor houdt u meer financiële ruimte voor andere belangrijke zaken, maar bent u toch aan het investeren. Er zijn verschillende mogelijkheden rondom leasen, met verschillende voor- en nadelen. Bespreek daarom altijd goed wat de financiële gevolgen zijn van een heftruck leasen, zowel op korte als lange termijn.

Advies nodig rondom de aanschaf van een heftruck?

Bij Heli Heftruck kunt u onze heftrucks, maar ook ander intern transport materieel als stapelaars en palletwagens, zowel huren als kopen. We kijken graag samen met u wat voor uw bedrijf de beste optie is. Hierin nemen we uw wensen, bedrijfsprocessen en budget mee in de overweging. Neem contact met ons op voor meer informatie of bezoek rechtstreeks een van onze dealers.