Is een elektrische heftruck met lithium batterijen fiscaal aantrekkelijk?

Fiscaal voordeel elektrische heftruck

Het assortiment van Heli is uitgebreid met heftrucks die uitgerust zijn met Lithium batterijen. Meerdere importeurs schermen met voordeel als toekomstige kopers gebruikmaken van de fiscale regelingen Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Namens Heli heb ik informatie over beide regelingen ingewonnen bij de RVO (Rijksdienst voor ondernemend Nederland). Graag geef ik in dit blog tekst en uitleg over de MIA en Vamil. Heeft u fiscaal voordeel als u investeert in een elektrische heftruck die rijdt op Lithium batterijen? Of wordt u blij gemaakt met een dode mus?

Fiscaal voordeel via MIA en Vamil

Met de MIA profiteert u van een investeringsaftrek vanwege milieuvoordeel. Dit bedrag kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag en komt bovenop uw gebruikelijke investeringsaftrek op de vennootschapsbelasting. Via de Vamil kunt u in een versneld tempo 75% van de investeringskosten afschrijven. Normaal gesproken staat hier 5 jaar voor, nu kiest u deze periode zelf. Bijvoorbeeld na 1 jaar. Deze fiscale regeling levert u een liquiditeits- en rentevoordeel op.

Hefcapaciteit tot 5 ton

Graag zet Heli zijn elektrische heftrucks met Lithium batterijen ook op deze milieulijst. We willen u als klant immers ook laten profiteren van beide fiscale voordelen. Echter, de fiscale regelgeving is al enige jaren gewijzigd. De overheid probeert het gebruik van elektrische trucks te bevorderen. Een heftruck met een verbrandingsmotor is immers veel schadelijker voor het milieu dan een elektrische heftruck. In de klasse tot een hefcapaciteit van 5 ton zijn er volop elektrische trucks te koop. Kiest u in deze klasse voor een elektrische heftruck of voor een heftruck die rijdt op diesel of LPG?

Geen MIA- of Vamil-voordeel

De afgelopen jaren is het prijsverschil tussen een elektrische heftruck met een conventionele batterij of met een Lithiumbatterij steeds kleiner geworden. Dit kleinere prijsverschil – in combinatie met het feit dat de exploitatiekosten van elektrische trucks toch al gunstiger zijn – vormde de aanleiding voor de overheid om beide fiscale regelingen niet meer toe te passen op de aankoop van elektrische heftrucks met Lithium batterijen. Jammer genoeg zijn er nog steeds leveranciers die hun klanten beide fiscale voordelen voorspiegelen bij de aankoop van een elektrische heftruck met Lithiumbatterijen. In onze ogen is dat pure misleiding. De RVO moet regelmatig nul op het rekest geven als een koper gebruik wil maken van beide regelingen.

Meer informatie?

Bent u van plan om binnenkort te investeren in een elektrische heftruck of een heftruck met een verbrandingsmotor? Laat u goed voorlichten over de voor- en nadelen van diverse modellen. De experts van Heli Heftrucks staan u graag met raad en daad terzijde. Neem contact op met uw plaatselijke Heli-dealer of vul het contactformulier in om een afspraak te maken?

Als productmanager bij Heli Heftrucks Nederland BV deelt Don Vernooy graag zijn kennis over interne transportmiddelen. In zijn blogs licht hij wetenswaardigheden toe en geeft hij handige tips. Hij streeft ernaar om complexe onderwerpen in eenvoudige, begrijpelijke taal toegankelijk te maken.