Handpompwagen of elektrische pallettruck?

De handpompwagen is voor vele een oude bekende. Het handige apparaat is in veel magazijnen en tijdens genoeg verhuizingen een redder in nood wanneer er zware voorwerpen verplaats moesten worden. Toch zie je de laatste tijd meer elektrische pallettrucks maar waarom? Vroeger waren elektrische pallettrucks een grote investering, tegenwoordig zijn ze een stuk goedkoper en dus voor meer ondernemers betaalbaar.

Pallets

De uitvinding van de pallet heeft grote veranderingen met zich meegebracht. Door de last op een pallet te leggen, kwamen de te verplaatsen goederen van de grond waardoor er iets ondergeschoven kon worden. Dit werd de (hand) pallettruck genoemd of een pompwagen vanwege de pompbeweging met de dissel om de vorken te laten heffen en zodoende de last van de grond te tillen.

Vroeger wogen de pallets veel minder en waren dan ook redelijk eenvoudig voort te bewegen. Bij slechte vloeromstandigheden en een hellingen was het echter al vaak niet mogelijk. In de laatste decennia werd er steeds meer gelet op ergonomie en was de manuele pallettruck niet altijd meer acceptabel. De stap naar een elektropallettruck was voor vele werkgevers een kostbare zaak. Zeker als men tientallen handpompwagens in gebruik had. In de 70 en 80-er jaren kostte een elektropallettruck wel €4000 á €5.000, deze investering werd dus niet zo gemakkelijk gedaan.

Handpallettruck

De laatste 10 jaar zijn er diverse ontwikkelingen die de stap naar een elektrisch aangedreven truck veel eenvoudiger maken. De handpompwagen is nog steeds te verkrijgen, afhankelijk van fabricaat en uitvoering is de aanschafprijs ongeveer €300,00 á €400,00. Een stuk goedkoper als dat het vroeger was.

Semi-elektrische pallettruck

Het pompen om de last van de grond te tillen wordt over het algemeen niet als de echte zware belasting gezien maar het trekken van de pompwagen wordt eerder als een probleem ondervonden. De semi-elektrische uitvoering rijdt elektrisch maar het heffen geschiedt manueel, zodoende wordt het werken al duidelijk lichter.

Deze pallettruck kost circa €600,00 en heeft een capaciteit van zelfs 2000kg.

Heli CBD20J-B

Mini elektropallettruck

De mini pallettruck is een volledig pallettruck. Dat betekent dat zowel heffen als rijden elektrisch gebeurd. Deze truck is voorzien van onderhoudsvrije batterijen (levensduur is circa 600 ladingen) en is vaak uitgevoerd met een ingebouwde lader. De truck kan circa drie uur effectief ingezet worden en heeft een capaciteit van zo’n 1500kg.

Deze mini pallettruck kost circa €1850,00 een en ander afhankelijk van exacte uitvoering.

CBD15-170J

Lithium pallettruck

Door de komst van de Lithium-ion batterijen is er een nieuwe range pallettrucks ontwikkeld. Deze relatief simpele elektropallettruck rijdt en heft elektrisch en kan lasten van 1500 tot 2000Kg transporteren.

Het voordeel van de Lithium batterij is dat de truck een actieradius heeft van zo’n zes uur en dat de truck in drie uur weer volledig geladen is. Bij conventionele batterijen is het geven van “tussen”-ladingen zeer slecht voor de levensduur van de batterij, bij deze Lithium uitvoering gaan tussenladingen niet ten koste van de levensduur. De levensduur is circa 4000 ladingen. Doordat de batterij erg licht en klein is, kan deze door een handgreep al eenvoudig gewisseld worden.

De prijs voor deze Lithium-ion pallettruck varieert tussen de €1100,00 en € 1500,00.

Heli CBD15J-Li

Elektrische pallettruck

Natuurlijk is er ook nog de originele elektropalletruck. Deze pallettruck wordt over het algemeen ingezet bij zware condities. Deze trucks zijn over het algemeen uitgerust met de “natte” lood-zwavelzuur batterij, die wel dagelijks om onderhoud vragen.

Deze pallettrucks zijn te verkrijgen vanaf zo’n €4000,00.

Heli CBD20J1

Voor welke moet u gaan?

Wilt u investeren in een pallettruck, ga dan voor de elektrische pallettruck. De elektrische pallettruck doet hetzelfde werk maar daarvoor hoeft u zelf geen kracht te gebruiken. Alles wordt namelijk elektrisch aangedreven. Voordelen hiervan zijn dat er nauwelijks duw- en/of trekkrachten meer nodig zijn. Daarnaast is een elektrische pallettruck eenvoudig te bedienen. Het zware werk wordt door het inzetten van dit hulpmiddel een stuk eenvoudiger.

Don Vernooy – Productmanager

Als productmanager bij Heli Heftrucks Nederland BV deelt Don Vernooy graag zijn kennis over interne transportmiddelen. In zijn blogs licht hij wetenswaardigheden toe en geeft hij handige tips. Hij streeft ernaar om complexe onderwerpen in eenvoudige, begrijpelijke taal toegankelijk te maken.