Hoe groot is de benodigde capaciteit van een heftruck?

Heftruck capaciteit

Heftrucks zijn krachtpatsers pur sang. Hun kracht is onmisbaar in magazijn, bedrijfshal of productieruimte. Regelmatig krijgt Heli Heftrucks vragen over de benodigde capaciteit van een heftruck. Veel mensen denken dat de minimale capaciteit gelijk moet zijn aan de last. Dat is een misverstand. In onderstaand blog geef ik graag antwoord op bovenstaande vraag.

Vergelijking met wip

Een heftruck is prima te vergelijken met een wip.  Het contragewicht aan de achterzijde zorgt voor druk op de achterwielen. Zodra de trucklast op de vorken toeneemt, wordt de achterasdruk kleiner. De fabrikant hanteert strikte richtlijnen voor de druk op de achteras. Als die druk kleiner is dan de voorgeschreven richtlijn, bestaat het gevaar dat de truck voorover kantelt.

Zwaartepunt en stabiliteit

Een heftruck met een capaciteit van 1.500 kilogram mag op de vorken een last hebben van 1.500 kilogram, mits het zwaartepunt van de last 500 millimeter uit de zogenoemde ‘hiel’ van de vorken ligt. Als het zwaartepunt verder naar voren ligt, wordt de achterasbelasting minder. Deze belasting zet de veilige stabiliteit onder druk.

Veiligheid voorop

Stel dat een heftruckchauffeur een pallet met een diepte van 1000 millimeter wilt verplaatsen. Bij gelijkmatig opgestapelde pallets ligt het zwaartepunt op 500 millimeter. Belangrijk is dat de chauffeur de last tegen de ‘hiel’ van de vorken optilt. Doet hij dat niet, dan ligt het zwaartepunt verder dan 500 millimeter. De heftruck slaagt er dan niet in om op een veilige manier 1.500 kilogram aan last op te tillen en te verplaatsen.

Lastdiagram op heftruck

De meest gebruikte pallet is de Europallet. Laten we opnieuw uitgaan van een heftruck van 1.500 kilogram. Heftruckchauffeurs tillen Europallets met een afmeting van 1200 x 800 millimeter meestal in de diepte op. Het zwaartepunt ligt dan al op 600 millimeter. Van de overgebleven capaciteit van de heftruck blijft hierdoor ongeveer 1.350 kilogram over. Een heftruck met een capaciteit van 1.500 kilogram is dan te licht. Een lastdiagram op de heftruck geeft hierover meer tekst en uitleg.

Er zijn nog veel meer redenen waarom u beter een heftruck met een hogere capaciteit kunt kiezen. In het volgende blog vertel ik u daar graag meer over. Mocht u vragen hebben, neem eenvoudig contact met ons op.

Als productmanager bij Heli Heftrucks Nederland BV deelt Don Vernooy graag zijn kennis over interne transportmiddelen. In zijn blogs licht hij wetenswaardigheden toe en geeft hij handige tips. Hij streeft ernaar om complexe onderwerpen in eenvoudige, begrijpelijke taal toegankelijk te maken.