Meelopen of meerijden met een elektrische handpallettruck?

Meelopen of meerijden met een elektrische handpallettruck

Voor bedrijven is het van groot belang als bedrijfsprocessen op rolletjes lopen. Zeker als medewerkers goederen van A naar B verplaatsen of opslaan in een magazijn of warehouse. Bij dit type bedrijfsprocessen spelen heftrucks een onmisbare rol. In eerdere blogs heb ik heftrucks met een contragewicht (counter balance trucks) uitgebreid toegelicht. In dit blog zet ik de warehouse trucks of magazijntrucks in de spotlights. Daarbij focus ik eerst op de handpallettruck. In een volgend blog breng ik de stapelaar onder de aandacht.

Horizontaal en verticaal transport

Veel mensen denken dat warehouse trucks of magazijntrucks alleen in magazijnen gebruikt worden. Dat is een misverstand. Ook buiten magazijnen is dit type veelvuldig in gebruik. Laat ik om te beginnen een onderscheid maken tussen horizontaal transport en verticaal transport. Op basis van deze tweedeling in functionaliteit kun je al diverse varianten van elkaar onderscheiden. Sommige trucks zijn uitsluitend bruikbaar voor horizontaal transport, andere zijn in staat om goederen zowel horizontaal als verticaal te verplaatsen.

Handpallettruck

De bekendste vertegenwoordiger van horizontaal transport is de handpallettruck of pompwagen. Met behulp van deze truck kunnen medewerkers eenvoudig een pallet optillen en horizontaal verplaatsen binnen een magazijn, werkplaats of productieruimte. Veel vrachtwagens zijn standaard uitgerust met een handpallettruck om op locatie snel een pallet te laden of te lossen. Pompbewegingen zorgen ervoor dat de vorken omhoogkomen en zo de pallet optillen van de vloer. Vervolgens kunnen medewerkers de handpallettruck in de gewenste richting duwen of trekken. Als ze aan de hendel in de dissel trekken, staat de pallet weer op de grond.

Elektropallettruck

Frequent gebruik van de handpallettruck vergt nogal wat spierkracht. Vanuit ergonomisch oogpunt is het niet verantwoord als medewerkers de hele dag met zo’n truck in de weer zijn. Als alternatief kunt u kiezen voor de elektrische uitvoering van de handpallettruck. De goedkoopste oplossing is om alleen het rijden elektrisch te maken. Daarnaast is het mogelijk om voor de variant met een elektrische hefbeweging te kiezen. Medewerkers hoeven de pompbeweging dan niet langer handmatig uit te voeren. Deze variant wordt elektropallettruck genoemd. Medewerkers gebruiken een soort flippers in de bedieningshendel om de truck te laten rijden. Speciale knoppen zorgen voor het heffen en dalen van de vorken.

Elektropallettrucks in meeloopuitvoering en meerijuitvoering

Elektropallettrucks – ook wel EPT’s genoemd – zijn standaard leverbaar in de capaciteiten van 1,2 tot 3,5t. Bij elektrische palletwagens heeft u bovendien de keuze uit een meeloopuitvoering en een meerijuitvoering. Medewerkers lopen bij de meeloopuitvoering voor of achter de EPT. De meerijuitvoering is uitgerust met een opklapbaar sta-platform met veiligheidssteunen of een vast sta-platform met disselbesturing (of met een klein stuurtje) of een dwars-zitplaats.

Meer weten of afspraak maken?

Wilt u meer weten over de diverse modellen handpallettrucks die Heli Heftrucks in het assortiment heeft? Of heeft u behoefte aan een grondig advies bij de keuze van de juiste elektrische palletwagen voor uw bedrijfsvoering of interne transport? De experts van Heli Heftrucks geven u een goed onderbouwd advies. Neem contact op met uw plaatselijke Heli-dealer of vul het contactformulier in om een afspraak te maken?

Als productmanager bij Heli Heftrucks Nederland BV deelt Don Vernooy graag zijn kennis over interne transportmiddelen. In zijn blogs licht hij wetenswaardigheden toe en geeft hij handige tips. Hij streeft ernaar om complexe onderwerpen in eenvoudige, begrijpelijke taal toegankelijk te maken.