Hulpmiddelen voor heftrucks hebben ook nadelen

Als u een heftruck aanschaft, krijgt u er standaard een stel vorken bij. Heftruckchauffeurs schuiven deze vorken onder de last die ze willen oppakken. In het algemeen gebruiken ze hiervoor een pallet. Het vraagt nogal wat behendigheid om een pallet nauwkeurig op zijn plaats te zetten, bijvoorbeeld in een stelling of op elkaar. De ene chauffeur is hier beter in dan de andere. Als chauffeurs een heftruck maar af en toe bedienen, krijgen ze die benodigde behendigheid nooit. Om het werken met een heftruck te vereenvoudigen, zijn er diverse hulpmiddelen beschikbaar. Denk aan side-shifts of vorkverstellers. De voor- en nadelen van deze praktische hulpmiddelen voor heftrucks zet ik in dit blog graag op een rij.

Gebruik van side-shift

Om het nauwkeurig wegzetten van een pallet te vereenvoudigen, gebruiken heftruckchauffeurs een zogenoemde side-shift. Of een ‘zijverschuiver’, zoals onze zuiderburen dit hulpmiddel noemen. Met behulp van een side-shift kunnen heftruckchauffeurs het vorkenbord hydraulisch van links naar rechts schuiven. Zo is het mogelijk om de vorken parallel te verschuiven en een pallet op de juiste plek op te pakken of weg te zetten.

Hydraulische vorkversteller

Om het verstellen van de vorken te vereenvoudigen, is er een hydraulische vorkversteller verkrijgbaar. Bij dit hulpmiddel hangt er een extra vorkenbord over het bestaande bord. Met behulp van een bedieningshendel kunnen heftruckchauffeurs de vorken hydraulisch open en dicht laten bewegen. Een vorkversteller komt vooral tot zijn recht bij pallets met afwijkende afmetingen. Denk aan zeer smalle of extra brede pallets. Om deze pallets veilig op te pakken, is het nodig om de vorken dichter bij elkaar of verder uit elkaar te schuiven. Chauffeurs gebruiken de vorkversteller vaak in combinatie met een side-shift. Bij deze combinatie zijn 2 extra hendels nodig om de verschillende bewegingen te kunnen bedienen.

Nadelen side-shift en vorkversteller

De combinatie van een side-shift en een hydraulische vorkversteller lijkt op het eerste gezicht alleen maar voordelen te bieden. Aan deze hulpmiddelen kleven ook enkele nadelen.

1. Grotere investering

De side shift en vorkenversteller vergen een extra investering. Dat geldt ook voor bedieningsventielen en de hydraulische slangen door de mast. Kortom: deze keuze zorgt voor hogere exploitatiekosten.

2. Minder hefcapaciteit

Zowel een side-shift als een vorkversteller verlagen de hefcapaciteit van de truck. Bij een integrale side-shift wordt het standaard vorkenbord vervangen door een zij-verschuivend vorkenbord. Zo is het capaciteitsverlies lager, maar blijft er een teruggang in de restcapaciteit.

3. Minder zicht

Om de side-shift of de vorkenversteller te laten bewegen, loopt er hydraulische olie van de truck naar de aanbouwapparatuur. Het hiervoor benodigde slangenstelsel loopt door de mast en beperkt het zicht door de mast. De cilinders en geleidingen van het vorkenbord beperken eveneens het zicht. Als een heftruck met de vorken op ooghoogte rijdt – bijvoorbeeld bij het lossen van een vrachtauto – is deze hinder het grootst. Minder zicht gaat in zo’n situatie altijd ten koste van de snelheid.

4. Reparatiegevoelig

De cilinders van deze hulpmiddelen zijn op een kwetsbare plaats bevestigd. De hydraulische slangen bewegen met de mast mee.  Het risico op lekkages is dus groter.  Zo’n lekkage zorgt voor ongemak (vieze olie), stilstand en extra kosten om de reparatie te laten uitvoeren.

5. Energieverbruik

Om de side-shift of de vorkenversteller te laten bewegen, wordt er olie in de hydraulische slangen gepompt. Bij een elektrische heftruck komt de benodigde energie uit de batterij. Als de afstemming niet zorgvuldig is, loopt u het risico van een lege accu, voordat de werkdag erop zit.

6. Luie chauffeurs

Hulpmiddelen werken soms ‘luie’ chauffeurs in de hand. Heftruckchauffeurs werken minder nauwkeurig, want een foutje kunnen ze eenvoudig corrigeren.

7. Extra slijtage

Sommige heftruckchauffeurs gebruiken de hydraulische apparatuur op oneigenlijke manier. Bijvoorbeeld om een andere pallet over de grond te verschuiven. Het spreekt voor zich dat deze handeling leidt tot overmatige slijtage van de heftruck.

Meer informatie?

Wilt u graag meer weten over de hulpmiddelen die u kunt gebruiken voor uw heftrucks? Of heeft u hulp nodig bij de keuze van een side-shift of vorkenversteller? Schroom dan niet om contact op te nemen met uw dealer voor tekst en uitleg. Onze adviseurs helpen u graag verder.

Als productmanager bij Heli Heftrucks Nederland BV deelt Don Vernooy graag zijn kennis over interne transportmiddelen. In zijn blogs licht hij wetenswaardigheden toe en geeft hij handige tips. Hij streeft ernaar om complexe onderwerpen in eenvoudige, begrijpelijke taal toegankelijk te maken.