Uw oude heftruck wel of niet vervangen?

Heftrucks zijn transportmiddelen die vaak gebruikt worden, zowel intern als extern. Vaak gaan heftrucks een aantal jaar mee. Toch komt slijtage bij intensief gebruik snel de kop opsteken. De werkuren en het gewicht van de materialen wegen in dat geval zwaarder dan de gemaakte kilometers. Maar wanneer is het tijd voor een nieuwe heftruck? Of kunt u met een onderhoudsbeurt de mankementen verhelpen? In dit artikel vertellen we waar u op moet letten bij een oude heftruck vervangen.

 Heeft de heftruck een onderhoudsbeurt nodig?

Om de conditie van uw heftruck goed te houden, is een onderhoudsbeurt erg belangrijk. Als u de heftruck verwaarloost zullen de onderdelen en materialen al snel aan vervanging toe zijn. Soms zijn deze zelfs niet bruikbaar meer. Dat is flink zonde, dus zorg ervoor dat u het onderhoud in de loop der jaren goed bijhoudt. Zo bespaart u overmatige kosten. Maar wanneer weet u of uw heftruck toe is aan een onderhoudsbeurt? Meestal ziet en voelt u dit tijdens het besturen van de heftruck. Zo kan bijvoorbeeld het stuurmechanisme minder flexibel zijn, beweegt de vorklift belast of onbelast traag, lekt het hydraulische systeem of hoort u vreemde geluiden als u met de heftruck rijdt. Het is belangrijk dat de onderdelen van een heftruck altijd optimaal functioneren om de veiligheid te waarborgen.

Welke onderdelen zijn het belangrijkste bij gebruik?

De accu is één van de belangrijkste onderdelen van een heftruck. Vaak wilt u een heftruck een aantal uur achter elkaar gebruiken. De accu moet in dat geval lang mee kunnen. Een tractiebatterij kan ongeveer 1500 keer opgeladen en ontladen worden bij normaal gebruik. Als de batterij rond de 1500 keer opladen zit, dan kan het zijn dat de accu sneller leeg is. Als gevolg kunt u de heftruck minder lang achter elkaar gebruiken. Heel vervelend als u middenin een project zit en er zware onderdelen getild moeten worden.

Ook de hefkettingen zijn een belangrijk onderdeel voor optimaal gebruik. Controleer deze hefkettingen regelmatig op slijtage en vervanging. Daarnaast is het belangrijk om de dikte van de vork te controleren. Deze moet nog minimaal 90% van zijn oorspronkelijke dikte hebben. Zit de dikte van de vork onder de 90%, dan is het tijd om deze te vervangen. Ook het voorzetapparatuur moet gecontroleerd worden op scheurtjes of slijtage.

is het tijd om uw heftruck te vervangen? Heli heftruck informeert u.

Nieuwe heftruck kopen of onderdelen laten vervangen?

De keuze om een nieuwe heftruck te kopen of de onderdelen te laten vervangen, hangt af van de kosten. Bij deze keuze kunt u een kosten- en batenanalyse maken om alle kosten van beide opties op een rijtje te zetten. Als u veel onderdelen van een heftruck moet vervangen door gebrekkig onderhoud of slijtage, zullen de kosten al snel hoog oplopen. In dat geval is het verstandig om een ander of nieuw model aan te schaffen.

Welke opties zijn er voor een nieuwe heftruck?

Er zijn veel verschillende heftrucks te verkrijgen. Zo kunt u kiezen voor een heftruck op benzine, diesel of elektriciteit. Bovendien heeft u de keuze om de heftruck te huren of te kopen. Ook zijn er verschillende opties in het aanschaffen van een tweedehands model. Let hierbij op de garantiepapieren en het onderhoud van de heftruck. Anders zit u over een jaar met hetzelfde probleem!

Meer informatie?

Denkt u dat uw heftruck toe is aan een onderhoudsbeurt of wilt u uw oude heftruck laten vervangen? Bij Heli Heftrucks staan wij voor u klaar. Wij beschikken over een ruim assortiment aan gebruikte en nieuwe heftrucks. Bovendien hebben wij veel losse onderdelen, zoals een tractiebatterij, om de heftruck nog een paar jaar mee te laten gaan. Wilt u advies? Neem gerust contact met ons op!