Wat beïnvloedt de capaciteit van een heftruck?

Heftrucks hebben een lagere restcapaciteit als het zwaartepunt van de last verder dan 500 millimeter uit ‘hiel’ van de vorken ligt. In het blog Hoe groot is de benodigde capaciteit van een heftruck heb ik over deze restcapaciteit tekst en uitleg gegeven. In het algemeen hebben heftrucks tot 5,0 ton een capaciteit op een lastzwaartepunt van 500 millimeter. Bij grotere capaciteiten ligt dit punt op 600 millimeter. En bij trucks boven de 10,0 ton soms zelfs op 900 en 1200 millimeter.

Nominale hefvermogen

Het nominale hefvermogen wordt niet lager als er een kleiner lastzwaartepunt is. Mast, cilinders, lagers en kettingen zijn namelijk berekend op de opgegeven capaciteit. Verder is het mogelijk om een heftruck uit te rusten met zogenoemde aanbouwapparaten of attachments. Denk aan een side shift, een vorkversteller of een rotator. Al deze attachments verlagen het hefvermogen. Niet alleen treedt er capaciteitsverlies op door het eigen gewicht. Dit effect wordt nog eens versterkt, doordat de last verder van de truck wordt opgenomen.

Vermindering hefvermogen

Stel dat u op een heftruck van 1500 kilogram een eenvoudige side shift monteert. Als u nu de last opneemt op een lastzwaartepunt van 600 millimeter (een Europallet), dan houdt u nog maar een capaciteit over van 1.225 kilogram. De nominale opgegeven capaciteit van een heftruck geldt altijd voor een standaard mast, met een minimale hefhoogte van 3000 millimeter. Is dezelfde truck uitgerust met een mast met 3 mastbanen en een middencilinder? In dat geval verliest de truck vaak al in de basis aan hefvermogen.

Wat beïnvloedt de capaciteit van een heftruck - tabel

De juiste keuze maken

De juiste keuze maken voor een heftruck is geen sinecure. Het is cruciaal om goed op de hoogte te zijn van de maximale gewichten van de te heffen lasten. Daarnaast moet u weten op welke hoogte in de stelling u de last plaatst. Kiezen voor een zwaardere heftruck lost sommige problemen op, maar brengt ook nadelen met zich mee. Zo is een zwaardere heftruck minder wendbaar en neemt hij dus ook meer ruimte van het gangpad in. Heeft u hier vragen over, schroom dan niet om contact op te nemen. We helpen u graag verder.

Als productmanager bij Heli Heftrucks Nederland BV deelt Don Vernooy graag zijn kennis over interne transportmiddelen. In zijn blogs licht hij wetenswaardigheden toe en geeft hij handige tips. Hij streeft ernaar om complexe onderwerpen in eenvoudige, begrijpelijke taal toegankelijk te maken.