Wat houdt onderhoud aan een elektrische heftruck in?

Elektrische heftrucks worden langzaam de norm in de logistieke wereld. Ze zijn stiller, zuiniger en onderhoudsvriendelijker dan een heftruck met verbrandingsmotor. Bovendien is het fijner werken op de werkvloer met een elektrische heftruck. Geen herrie en gevaarlijke uitlaatgassen, wat de veiligheid van uw medewerkers op de werkvloer ten goede komt. Om optimaal gebruik te maken van een elektrische heftruck is goed onderhoud essentieel. Er zijn onderhoudswerkzaamheden die u zelf dagelijks of wekelijks dient uit te voeren. Daarnaast raden we aan om minimaal jaarlijks een specialist uw heftruck te onderhouden. In dit blog lichten we toe wat hier allemaal bij komt kijken.

Tractie accu vs. lithium ion accu

Een elektrische heftruck werkt op een accu. Dit is veruit het belangrijkste onderdeel van de heftruck. Het meest heftruck onderhoud dient dus ook plaats te vinden aan deze accu. In de meeste heftrucks zit een tractie accu. In sommige gevallen wordt er gebruikt gemaakt van een lithium ion accu. Deze lithium ion accu heeft geen onderhoud nodig, de tractie accu wel. Dit artikel gaat dus verder in op het onderhoud aan een tractie accu.

Met een tractie accu wordt energie gegenereerd door een chemische reactie tussen het lood en het zuur (elektrolyt) in de accu. Tijdens dit proces daalt de zuurgraad en daarmee ook de voltage van de cel. Als de capaciteit van de accu gedaald is tot 20%, dient deze weer correct te worden geladen.

Heli heftrucks informeert u over het onderhoud ana uw heftrucks voor een langere levensduur

Dagelijks onderhoud elektrische heftruck

Als de heftruck dagelijks gebruikt wordt, zal deze ook dagelijks moeten worden opgeladen. We adviseren om de accu nooit tot lager dan 20% van de capaciteit te ontladen.

 • Zorg dat u de accu goed loskoppelt voordat u deze gaat opladen
 • Sluit de lader aan op de accu
 • Schakel de accu uit zodra het opladen voltooid is en ontkoppel de accu
 • Sluit de accu weer aan op de heftruck

Daarnaast raden we aan om dagelijks, voordat u de heftruck weer begint te gebruiken, even het vloeistofniveau van de accu controleert. Dit kan door de cel doppen te openen. De vloeistof mag niet onder het niveau van de korf in de cel komen. 

Wekelijks onderhoud elektrische heftruck

Naast het opladen, dient een tractieaccu regelmatig te worden bijgevuld. Meestal zijn deze werkzaamheden minimaal wekelijks nodig. Maar dit is natuurlijk afhankelijk van de het gebruik van de heftruck en de zorgvuldigheid waarmee ermee wordt gewerkt. Is het vloeistofniveau te laag, dan kunt u de accu als volgt bij vullen:

 • Vul de accu bij, met gedemineraliseerd water, bij tot het juiste niveau
 • Vul altijd en enkel bij na het laden, als de accu nog op temperatuur is

Check ook wekelijks of de accu en de accucontainer schoon en droog zijn.

Specialistisch onderhoud en verplichte keuringen

Bovenstaande werkzaamheden kunt u dagelijks en wekelijks als checklist gebruiken. Daarnaast heeft een elektrische heftruck jaarlijks specialistisch onderhoud en keuring nodig. De keuring is verplicht, vergelijk het met een Apk-keuring. Deze keuring wordt de BMWT-keuring genoemd en is verplicht voor Bouwmachines, Magazijninrichtingen, Wegenbouwmachines en Transportmaterieel.

Daarnaast raden we altijd aan om, eventueel in combinatie met de keuring, specialistisch onderhoud te laten uitvoeren aan uw heftruck. Hiermee weet u zeker dat alles goed werkt en gecontroleerd is. Dit bevordert de veiligheid van uw medewerkers en bovendien gaat de heftruck hierdoor aanzienlijk langer mee. De werkzaamheden die tijdens zo’n onderhoudsbeurt worden gedaan, verschillen afhankelijk van de conditie van uw heftruck en de manier waarop er mee gewerkt wordt. U kunt denken aan:

 • Het smeren en afstellen van bewegende delen
 • Controleren van de remmen, ventielen en stuurinrichting
 • Controleren van eventuele koolborstels van de rij- en pompmotor
 • Veiligheidssensoren en schakelaars afstellen
 • Goed reinigen van de batterij
 • Isolatieweerstand meten

Onderhoud van Heli heftrucks

Omdat goed onderhoud de levensduur echt verbeterd, raden wij bij de aanschaf van uw heli heftruck ook altijd aan om een onderhoudscontract af te sluiten. Dit kan bij een van onze dealers. Dit kan natuurlijk ook bij heftruck verhuur of heftruck lease. Met een onderhoudscontract zorgt u er bovendien voor dat u bij onverhoopte storingen of reparaties zo snel mogelijk geholpen wordt door een van onze servicemonteurs. Interesse in een onderhoudscontract? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden!