Wat is de levensduur van een heftruck?

Wat is de levensduur van een heftruck? Of wanneer is mijn heftruck aan vervanging toe? Vragen die wij regelmatig gesteld krijgen. Niet gek ook. Wanneer u een grote investering gaat doen in een heftruck of ander intern transportmaterieel, wilt u natuurlijk duidelijkheid over de kosten over de jaren heen en hoe lang u kunt doen met deze heftruck. De levensduur van een heftruck is echter heel afhankelijk van de inzet, hoe er mee wordt omgegaan door personeel en hoe het onderhoud ingeregeld wordt. Daarom is het moeilijk van tevoren hier een duidelijk antwoord op te geven. In dit blog geven we aandachtspunten zodat u toch een schatting kunt maken.

Er zijn verschillende type heftrucks verkrijgbaar: lithium heftrucks, elektrische heftrucks en diesel – LPG heftrucks. Allemaal hebben ze hun eigen voor- en nadelen. De laatste jaren zien we dat elektrische of lithium heftrucks het grootste marktaandeel aan het innemen zijn. Elektrische heftrucks hebben namelijk, over het algemeen, een langere levensduur en lagere onderhoudskosten. Bovendien zijn ze beter voor het milieu en voor de gezondheid van de medewerkers. Daarentegen staat wel dat diesel of LPG heftruck vaak goedkoper zijn in aanschaf.

Elektrische heftrucks worden aangedreven door een tractiebatterij. Deze dient te worden opgeladen. Het aantal keer dan de batterij of accu wordt opgeladen, bepaalt hoe lang deze zal meegaan. Gemiddeld kan een accu 1.200 tot 16.00 keer ontladen en weer opgeladen worden. Bij een gemiddelde inzet van de heftruck komt dit neer op ongeveer 6 jaar. De tractie accu van een heftruck gaat dus gemiddeld 6 jaar mee. Let op: dit is heel erg afhankelijk van de inzet van de heftruck. Gebruikt u de heftruck dagelijks, met zware werkzaamheden? Dan zal deze sneller slijten en dus minder ontladingen meegaan. Gebruikt u de heftruck maar af en toe? Dan duurt het dus langer voordat u deze 1.600 ontladingen hebt bereikt. Daarnaast kan ook de chauffeur van de heftruck veel invloed hebben op de levensduur. Als deze vaak ergens tegen aan botst of niet zorgvuldig omgaat met het materieel, zullen onderdelen eerder beschadigen en de levensduur daardoor verkorten.

  • Wat is de levensduur van een heftruck?

Onderhoud verlengt de levensduur

Een heftruck gaat aanzienlijk langer mee als deze op de juiste momenten wordt voorzien van het juiste service en onderhoud. Het gaat hier bijvoorbeeld om controles en schoonmaak van de accu, laders, controleren van diverse onderdelen en het uitvoeren van de verplichte keuringen. Periodiek onderhoud voorkomt onnodige slijtage aan uw heftruck.

Wanneer ben ik toe aan een nieuwe heftruck?

Als uw accu van de elektrische heftruck toe versleten is, staat u vaak voor een moeilijke keuze. Investeert u in een nieuwe tractiebatterij of kiest u voor een geheel nieuwe heftruck? U denkt dat uw heftruck nog in goede staat is en kiest daarom voor de goedkopere optie: enkel een nieuwe heftruckaccu. Echter kan dit juist ook duur uitvallen, als er toch al het een en ander aan de heftruck bleek te markeren. Dingen die u van buitenaf niet kunt herkennen of merken. Wij raden aan om altijd een specialist te raadplegen als u voor deze keuze staat. Kiezen voor de verkeerde optie kan juist in de toekomst veel duurder uitvallen.

Breng alle opties in kaart

Niet alleen het type heftruck bepaalt de levensduur, ook uw gebruik en zorg voor het materieel. Omdat de beste optie dus sterk afhankelijk is van uw inzet en situatie, raden we altijd aan om alle mogelijkheden in kaart te brengen. Wist u dat een heftruck huren of leasen in veel gevallen een betere mogelijkheid is dan zelf een heftruck kopen? Dat komt omdat u met een huurcontract altijd verzekerd bent van de juiste capaciteit, geen zorgen hoeft te maken over dure reparaties of onderhoud en u flexibel op- en af kan schalen. Twijfelt u over de beste optie? Eerder schreven we een blog ‘Een heftruck kopen of huren?’ waarin we alle voor- en nadelen bespraken.

Advies nodig rondom de aanschaf van een heftruck?

Bij Heli Heftruck kunt u terecht voor zowel verhuur als verkoop van alle type heftrucks, palletwagens en stapelaars. Wij denken graag met u mee over de beste optie voor uw bedrijf. We brengen uw wensen, bedrijfsprocessen en budget mee in ons advies. Neem contact met ons op voor meer informatie of bezoek rechtstreeks een van onze dealers.