Welke heftruck mast is geschikt voor mijn situatie?

Een heftruck mast is een essentieel onderdeel van iedere heftruck, stapelaar of reachtruck. Met de mast kunt u goederen verticaal verplaatsen. Heftruck masten zijn er in vele soorten, vormen, maten en uitvoeringen. Voordat u een heftruck of ander transportmateriaal aanschaft of gaat huren of leasen is dus belangrijk om de juiste keuze te maken wat betreft de mast. In dit artikel geven we een aantal aandachtspunten om de geschikte heftruckmast te bepalen.

Verschillende heftruckmasten

Heftruckmasten verschillen vooral in hefhoogte en hefmanier: van simpel tot complex. Simpele masten heten simplex masten. Maar heftrucks beschikken al vaak over een iets gecompliceerdere mast. Denk aan een panoramamast, vrijzichtmast, duplexmast of triplexmast.

Bij hefmasten is het belangrijk om te bepalen welke invloed het doorzicht, hefhoogte en bouwhoogte hebben op de toepassing. Ook is het belangrijk om te bepalen of de hefmast vrije heffing dient te hebben. Meer over deze termen leggen we uit in ons eerdere blog ‘Wat is de hefmast van een heftruck?

  • welke heftruck mast geschikt voor welke toepassing?

Hoe kiest u de juiste heftruckmast?

Zogezegd zijn er een aantal aandachtspunten om rekening mee te houden. Onderstaande checklist helpt u op weg:

  • Afzethoogte bepalen
  • Maximaal te heffen gewicht bepalen
  • Minimale doorrijhoogte in uw magazijn of bedrijfshal opmeten
  • Vrije heffing noodzakelijk of niet?
  • Gemiddelde en maximale afstand van het lastzwaartepunt bepalen
  • Benodigde restdraagvermogen bepalen

De prijs van een heftruck neemt snel toe als deze meer gewicht moet kunnen tillen of een hogere afzethoogte moet hebben. Daarom kan het verstandig zijn om te investeren in een goede truck voor alle zware en gecompliceerde werkzaamheden, en meerdere ‘lichtere’ trucks voor de overige werkzaamheden. Een specialist kan u helpen om uw ideale vloot in kaart te brengen, waarmee u aanzienlijk kosten kunt besparen.

Advies bij aanschaf heftruck

Een nieuwe heftruck is een investering voor uw bedrijf. Daarom wilt u de juiste keuze maken. Bij Heli heftruck helpen we u graag met deze keuze. Ook kunt u terecht bij ons voor een heftruck kopen of een heftruck huren. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden!